Training pentru manageri

Managerul ideal si coaching-ul intr-o companie matura

O companie ajunsa la maturitate trebuie condusa dupa reguli foarte clare, iar managerul acesteia trebuie sa aiba un nivel foarte mare de experienta, atat din punct de vedere economic cat si in gestionarea relatiilor cu angajatii.

Un lider bun nu inseamna neaparat un zbir care „taie si spanzura” si este foarte strict in relatiile cu subordonatii, asa cum eram obisnuiti in timpul comunismului.

Rezultate mult mai bune pot fi obtinute de catre un lider bland si bun, orientat catre nevoile oamenilor, iar empatia cu acestia trebuie sa se manifeste prin intermediul unei comunicari deschise si de calitate.

Daca colegii nostri se vor simti ascultati si valorificati, rezultatele acestora vor fi mult mai bune, deoarece randamentul obtinut de la un angajat multumit va fi mult mai mare.

Un manager bun trebuie sa stie sa asculte, sa inspire si sa indrume oamenii pentru a ii face sa capete incredere in fortele proprii.

Managerul trebuie sa incurajeze, nu sa pedepseasca

In mediul de afaceri exista convingerea ca un manager bun se naste, nu poate fi format. Blandetea pe care o aratam oamenilor nostri le induce o stare de bine si contribuie implicit la cresterea motivatiei acestora.

Odata cu cresterea nivelului motivational, oamenii resimt mai multa satisfactie in munca si devin mai productivi, ceea ce duce la cresterea increderii in fortele proprii si la gestionarea mai buna a relatiilor cu colegii si cu clientii companiei.

Unul dintre cele mai importante instrumente la care poate apela un manager este coachingul. Trebuie sa alocam timp, rabdare si resurse pentru ca oamenii sa poate invata in permanenta, iar acesta este unul dintre cele mai bune moduri prin care colegii nostri se vor simti valorificati si inclusi in randul colectivului.

Cele mai importante actiuni pentru un coaching de calitate

Managerii detin pozitia privilegiata prin care plaseaza etica comportamentului dintr-o companie la un nivel prioritar, insa acest fapt nu este de ajuns si trebuie insotita de un set mai mare de actiuni.

Astfel, trebuie sa discutam foarte deschis cu colegii despre deciziile pe care le luam, sa le explicam importanta acestora pentru companie  si factorii ce ne-au determinat sa ajungem la deciziile respective.

Este necesar sa pretindem si sa oferim un comportament adecvat, pe care sa il corectam imediat ce observam ca acesta nu indeplineste normele stabilite prin politica companiei.

Va trebui sa asiguram colegilor nostri oportunitatea si mijloacele tehnice prin care acestia sa poate discuta problemele de natura etica cu care se confrunta in activitatea zilnica. Ar fi bine sa incurajam dezbaterile si sa gasim mijloacele prin care sa rezolvam divergentele de orice natura.

Un manager matur trebuie sa discute in orice moment si foarte deschis cu colegii despre cultura organizationala a companiei, despre asteptarile fata de la angajati si despre codul etic ce guverneaza industria in care isi desfasoara activitatea compania.

Nu trebuie sa fim foarte duri cu angajatii, mai ales cu cei care muncesc. Zicala „numai cine nu munceste nu greseste” este foarte adevarata si nu trebuie sa ne temem sa acordam libertatea angajatilor sa exerseze luarea unor decizii, chiar daca acestea sunt pentru moment incorecte.