Desi pare usor de cuantificat, maturitatea unei companii nu este masurata numai dupa numarul de ani din piata, sau dupa cifra de afaceri ori nivelul profitului.
Gradul de maturitate consta si in nivelul si experienta managerilor sau a consiliului de administratie si de modul in care compania isi administreaza resursele umane si financiare.
Diferenta intre companiile aflata la inceputurile activitatii si cele ajunse la maturitate se vede foarte clar in modul in care se distribuie veniturile banesti in cadrul companiei.
O firma ajunsa la un anumit nivel de dezvoltare pune accent in primul rand pe gestionarea profesionista a resurselor financiare, iar profitul operational este privit mai mult ca o resursa ce va asigura dezvoltarea companiei.
Astfel, prioritatile sunt reprezentate de salariile oamenilor cheie, bugetul de marketing si investitiile necesare dezvoltarii produselor sau gamei de servicii oferite de firma.
Cele mai bune investitii, in utilaje sau in personal?
In cazul firmelor cu un management mai putin profesionist, 90% din profit se duce in achizitiile facute de catre patroni dedicate cresterii nivelului de viata al acestora. Terenuri, case la munte sau la mare, cat mai multe masini sau cheltuielile din cluburi sunt reprezentative pentru patronii acestor firme, iar costurile legate de investitii sunt de cele mai multe ori neglijate, punand in pericol insasi existenta firmei.
Managerii companiilor mature sunt caracterizati printr-o discretie desavarsita, atat din punct de vedere profesional cat si personal.
Interventiile profesionale sunt menite sa realizeze un „acord fin” al politicilor sau ale serviciilor companiei, iar cazurile in care marii manageri nu aveau o masina de servici, sau aceasta era veche de 7 – 8 ani nu sunt putine.
Astfel de companii devin foarte competitive deoarece au un plan clar de investire a resurselor si pun dezvoltarea profesionala a angajatilor pe primul loc.
Companiile mature sunt conduse intotdeauna de manageri profesionisti
O companie ajunsa la un nivel de maturitate ridicat nu este preocupata de cheltuieli legate de un birou amplasat ultracentral, sedii de firma supradimensionate sau masini luxoase pentru manageri si patroni.
Investitia primordiala a acestora este in echipa de management, deoarece investitia in oamenii cheie si in inovatie sunt cheltuieli ce se vor intoarce inzecit in firma.
Elaborarea unor modele de business eficiente, ce au posibilitatea de a se adapta rapid la schimbarile climatului economic sunt lucruri esentiale pentru viitorul unei firme, in timp ce restul costurile legate de masini de lux sau de plata utilizatilor si administrarea unui sediu de firma foarte mare nu reprezinta decat cheltuieli moarte, ce nu vor aduce niciodata un profit in companie.
Un antreprenor ce nu a ajuns la maturitate in gandire nu va investi niciodata in oameni, deoarece suficienta constituie principala trasatura de caracter a acestora. Acest tip de oameni sunt convinsi ca stiu si pot coordona totul si considera o cheltuiala inutila orice investitie intr-un manager profesionist.
Acesta este si motivul pentru care vor avea probleme destul de des, iar in cazul in care aceste probleme vor fi grave vor da vina pe faptul ca nu gasesc oameni profesionisti in piata, iar atunci cand sunt disponibili ,cheltuielile necesitate pentru pachetul salarial sunt foarte ridicate.