Strategii de afaceri

Companiile mature au nevoie de o strategie de afaceri diferita

Procesul de evolutie al unei companii se aseamana foarte mult cu acela de crestere al unui copil. Atunci cand aceasta este la inceput, o companie se poate administra destul de usor chiar de catre patron, iar nevoile firmei vor fi destul de mici.

Strategia de expansiune este usor de construit, iar progresele acesteia pot fi urmarite folosind doar un simplu fisier excel.

Usor – usor, afacerea noastra va capata proportii, iar in cativa ani va ajunge la maturitate, atunci cand va trebui sa schimbam cate ceva in procesul de management si cel financiar al firmei.

Compania matura are ca obiectiv principal profitul

Dupa cativa ani de dezvoltare, o companie isi poate reduce investitiile de capital si poate trece de la amortizarea acestora catre un alt obiectiv principal.

Maturitatea unei companii este de fapt stadiul in care companiile sunt obligate sa gaseasca formule prin care sa isi consolideze si sa isi mentina pozitia din piata, iar obiectivul pricipal al acestora trebuie sa fie generarea unui profit cat mai mare.

Maximizarea capacitatii de a genera profit este de cele mai multe ori o sarcina foarte grea, ce nu poate fi realizata de un singur om.

Acesta este momentul in care o companie va trebui sa treaca intr-o alta etapa. Fie va fi cedata unui consortiu de renume la nivel mondial, ce va aduce in firma know-how-ul si capitalul necesar dezvoltarii in continuare, fie managementul firmei va trebui cedat unui consiliu de administratie sau a unei echipe de consilieri cu experienta vasta in domeniul financiar.

Acestia vor ajuta compania sa construiasca, sa implementeze si sa sustina strategii de optimizare ale costurilor si a portofoliului de clienti, iar vanzarile vor fi ajutate de o echipa specializata, pentru a gasi cele mai bune canale de comunicare cu clientii.

KPI – indicatorul ce masoara o afacere profitabila

Atunci cand firma ajunge matura, are nevoie de un sistem coerent si foarte exact de evaluare si masurare a performantelor.

Unul dintre cei mai performanti indicatori este sistemul KPI (Key Performance Indicator) ce consta intr-un set de valori ce reflecta gradul de performanta in ceea ce priveste progresul pentru atingerea obiectivelor propuse.

Una dintre problemele cu care se confrunta companiile ajunse la un anumit grad de maturitate este retentia clientilor. De regula, clientii urmaresc in permanenta toate ofertele de pe piata si ne vor parasi in momentul in care vor gasi o oferta mai buna, indiferent care este diferenta de bani in discutie.

In fapt, cheltuielile pentru pastrarea clientilor existenti sunt mult mai mici fata de cele necesare pentru racolarea unora noi, iar tot ce ne trebuie sunt cativa specialisti in marketing, care vor elabora un program adecvat pentru retentia clientilor, integrat in strategia de marketing si de vanzari ale companiei.

Procedurile interne ale companiei nu se mai pot aplica atunci cand aceasta ajunge matura, din cauza cresterii numarului de salariati si de clienti. Acestea vor trebui recalibrate cu noi obiective strategice si proceduri destinate operatiunilor zilnice.

Astfel, in urma unui audit minutios al companiei se va elabora un plan de optimizare servind pentru imbunatatirea indicatorilor de business.