Companii ajunse la maturitate

Afacerile mature si cele aflate la inceput – asemanari si diferente intre antreprenori

Un startp – up este guvernat de un alt stil managerial fata de o afacere matura, dar cantitatea de munca depusa de manageri ramane constanta in ambele cazuri.

Astfel, chiar daca discutam de un atreprenor aflat la inceput de drum sau unul ce detine o afacere ajunsa la maturitare, cantitatea de munca este aproximativ aceeasi. Ambii isi dedica in jur de 10 ore pe zi afacerilor, ceea ce inseamna ca muncesc cu 21% mai mult ca angajatii lor.

Afacerile aflate la inceput de drum sufera din cauza birocratiei

Una dintre principalele probleme ale afacerilor de start – up este reprezentata de birocratie si de accesul la finantare.

Chiar daca in ultimul timp au aparut o serie intreaga de facilitati destinate afacerilor aflate la inceput, accesul la finantare ramane destul de greoi, iar fiscalitatea excesiva ingreuneaza si mai mult drumul spre succes al afacerilor.

Lipsa de informatii ramane unul dintre cele mai mari neajunsuri atunci cand discutam despre infiintarea unei firme. Astfel, legislatia stufoasa si uneori neclara impune tanarului antreprenor mai multe drumuri spre organismele de stat, iar timpul pierdut astfel inseamna oportunitati de afaceri irosite si bani mai putini la buget.

Networkingul ramane unul dintre factorii cei mai importanti in succesul unei afaceri. Antreprenorii trebuie sa participe la cat mai mult evenimente de acest gen, daca nu vor ca afacerile sa stagneze sau sa dea faliment.

Desi participa la evenimente de networking, se observa ca antreprenorii maturi o fac cu o frecventa redusa fata de cei cu afaceri aflate la inceput.

Astfel, 64% dintre afaceristii de start – up participa la minim un astfel de eveniment pe saptamana, fata de 53% in cazul afaceristilor cu companii mature.

Antreprenorii maturi sunt mult mai optimisti

Afaceristii maturi sunt mult mai inspirati de un antreprenor roman de succes. Aproximativ 40% dintre acestia prefera sa ia lectii de la un mare afacerist roman, dar numele celor nominalizati sunt destul de diferite, iar preferintele sunt foarte fragmentate.

Afaceristii aflati la inceput de drum au un comportament total opus fata de cei maturi. Datorita avantului tineretii si accesului la informatiile de business facilitate de internet sau de mass media, 20% dintre tineri declara ca nu au nici un antreprenor care sa ii inspire.

In cazul in care exista un asemenea model, tinerii prefera modelul afaceristilor din strainatate, iar nume ca Steve Jobs, Bill Gates sau Elon Musk se afla in topul preferintelor acestora.

Nivelul  de optimism de incredere in viitor si este total diferit si isi are radacinile in nivelul de dezvoltare al afacerilor.

Astfel, posesorii unor afaceri mature sunt mult mai optimisti in ceea ce priveste viitorul. Afacerile au capat vechime si stabilitate, iar investitiile sunt garantate de un capital aflat la un nivel excelent, ce le permite sa acceseze cu usurinta credite.

Tinerii antreprenori de start – up sunt mult mai pesimisti atunci cand vine vorba despre cultura antreprenoriala din Romania si despre viitorul firmelor.

Diferente se manifesta si in cazul mentalitatilor: 50% dintre afaceristii maturi considera ca mentalitatile sunt pro antreprenori, in timp ce peste 60% dintre antreprenorii de start – up considera ca mentalitatile romanesti nu sunt pro antreprenori.